Sociala bokmärken


enl Wikipedia
Sociala bokmärken är en funktion inom framväxande internetbaserade sociala medier. Sociala bokmärken är en metod för att lagra, organisera och hantera bokmärken från webbsidor med hjälp av metadata, vanligen i form av "taggning". I folkmun kallas det även social taggning då användare sparar sökord till webbsidor på sociala bokmärkessidor. Dessa bokmärken kan sparas privat, delas publikt eller inom en mindre grupp, för att sedan kategoriseras efter popularitet eller inkluderas i sökmotorer för taggar. Ett annat ord för sociala taggar är "folksonomi", en sammandragning av folk och taxonomi. Folksonomier har till skillnad från andra klassificeringssystem ett "underifrån-och-upp"-perspektiv då materialet inte kategoriseras av experter, utan av skapare och användare.


Delicious

delious.jpg

Delicious är ett socialt bokmärke. Där kan man dela med sig av sina länkar/bokmärken på ett enkelt sätt. Var alltid noga med att "tagga" bokmärket så är det lätt att hitta det man söker efter.
Här finns 2 filmer, film 1 (PIM) och film 2 (KTH) som visar hur du använder Delicious.


Pearltreesexternal image logoPearltrees0111.jpg?height=39&width=200Pearltrees är ett sociala bokmärke. Där kan man dela med sig av sina länkar/bokmärken på ett enkelt sätt. Var alltid noga med att "tagga" bokmärket så är det lätt att hitta vad andra har lagt in och de hittar dig lättare.
Här finns en film som visar hur du kan arbeta med Pearltrees.
Wonderpage


external image Wonderpage%20%20%20Visual%20%20%20Social%20bookmarking%20tool.png

Wonderpage är ett socialt bokmärke. Där kan man dela med sig av sina länkar/bokmärken på ett enkelt sätt. Var noga med att "tagga bokmärket så är det lätt att hitta det man söker.
Här ska finnas en film/guide.